Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα καθισματάκια αυτοκινήτου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα καθισματάκια αυτοκινήτου

Στις μέρες μας, όπου το αυτοκίνητο έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας,  όπου όλο και περισσότερο χρόνο βρισκόμαστε με τα παιδιά μας στο αυτοκίνητο, όπου όλοι διαθέτουν και επομένως κυκλοφορούν στους δρόμους με αυτοκίνητο, απαιτείται να μην αμελούμε την ασφάλεια των παιδιών μας μέσα σε αυτό.

Έχει αποδειχθεί ότι τα βρεφικά καθισματάκια μειώνουν τη θνησιμότητα  ως και 71% και τα παιδικά, ως και 54%.

Έχει αποδειχθεί ότι τα βρεφικά καθισματάκια μειώνουν τη θνησιμότητα  ως και 71% και τα παιδικά, ως και 54%.

Μην υποτιμάτε τις κοντινές αποστάσεις. Τα περισσότερα ατυχήματα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία συμβαίνουν σε αποστάσεις μικρότερες των 8 km από το σπίτι μας και με ταχύτητες μικρότερες των 40 km/h.

Οι ηλικίες κατά τις οποίες χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου για παιδιά είναι από τη γέννηση, ως και 8-12 ετών ή ώσπου το ύψος του να φτάσει τα 145cm.

Όλα τα καθισματάκια θα πρέπει πάντα να τοποθετούνται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

0-12 μηνων

Από τη γέννηση, ως και 12 μηνών ή 13kg  το καθισματάκι και το παιδί θα πρέπει να «κοιτούν»  προς τα πίσω, για λόγους ασφαλείας. Ποτέ να μην τοποθετείται σε μπροστινό κάθισμα που είναι ενεργοποιημένος ο αερόσακος. Ιδανικότερη είναι η  θέση πίσω από το συνοδηγό, ώστε ο οδηγός να μπορεί να έχει πάντα και πιο εύκολα την εποπτεία. Υπάρχουν στο εμπόριο πρόσθετοι καθρέπτες που τοποθετούνται στο αυτοκίνητο, προκειμένου να είναι εφικτό να βλέπουμε το βρέφος που «κοιτάει» προς τα πίσω.

1-3 ετών

Κρατήστε για όσο καιρό μπορείτε περισσότερο, το παιδί σας σε καθισματάκι που κοιτάει προς τα πίσω, καθώς αυτό είναι ακόμη το πλέον ασφαλές. Θα χρειαστεί να αλλάξετε την κατεύθυνση ώστε να κοιτάει μπροστά, όταν το παιδί φτάσει στο ανώτερο όριο ύψους ή βάρους που συνιστά ο κατασκευαστής.

4-7 ετών

Τοποθετείστε το παιδί σας σε καθισματάκι που κοιτάει μπροστά, έως το ύψος ή το βάρος του να φτάσει στα ανώτερα όρια όπως ορίζονται από τον κατασκευαστή του καθίσματος.

8-12 ετών

Τοποθετείστε το παιδί σας σε ένα απλό κάθισμα, τύπου “Booster”, μέχρι να μεγαλώσει τόσο ώστε να μπορεί να καθίσει σωστά δεμένο με τη ζώνη αυτοκινήτου. Η σωστή θέση της ζώνης είναι : η κάτω ζώνη να εφαρμόζει ακριβώς πάνω από τα πόδια  και όχι στο στομάχι και η ζώνη του ώμου να περνάει από τον ώμο και το στήθος και όχι από το λαιμό ή το πρόσωπο.

Έχετε υπόψη σας, ότι όλα τα καινούργια καθισματάκια αυτοκινήτου πληρούν πλέον τους κανόνες ασφαλείας.

Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει στο παιδί σας , στο αυτοκίνητό σας, και στα χρήματα που διαθέτετε. Το σημαντικότερο κριτήριο είναι να διαλέξετε αυτό που είναι πιο εύκολο για συχνή και καθημερινή χρήση στα χέρια σας, σε κάθε ταξίδι.

Πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, για τη σωστή τοποθέτηση, αλλά και χρήση του.

Επιβεβαιώστε ότι μετά την αγορά υπάρχει δυνατότητα επιστροφής, σε περίπτωση που τελικά δεν ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας ή δεν κάνει για το παιδί σας.

Σε περίπτωση που διαλέξετε χρησιμοποιημένο καθισματάκι, να είστε προσεκτικοί για τα παρακάτω:

  • Να μην είναι παλιότερο των 6 ετών
  • Να μην έχει εμπλακεί σε  κάποιο αυτοκινητιστικό ατύχημα
  • Να έχει όλες  τις ταμπέλες ασφαλείας του. Να μην έχει δηλαδή σημάδια παλιών ταμπελών που λείπουν. Οι ταμπέλες που οπωσδήποτε πρέπει να διαθέτει αφορούν στο νούμερο του μοντέλου, τη χρονολογία κατασκευής, οδηγίες τοποθέτησης και ηλικίες για τις οποίες είναι κατάλληλο.

Τέλος, ποτέ μην ξεχνάτε τη δική σας ζώνη ασφαλείας καθώς υγιείς και ευτυχισμένοι γονείς, μπορούν να φροντίσουν ώστε τα παιδιά τους να παραμείνουν υγιή και ευτυχισμένα.

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;