Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

Ασφάλεια στο σπίτι πριν τον ερχομό του νεογέννητου

Ασφάλεια στο σπίτι πριν τον ερχομό του νεογέννητου

Προετοιμασία πριν  τον ερχομό του μωρού

Λίγους μήνες μετά τα ευχάριστα νέα της εγκυμοσύνης, ξεκινά η αγωνία των γονιών για την πιο ασφαλή επιλογή των βρεφικών ειδών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από πριν, πως με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούμε να προλάβουμε τραυματισμούς και να αποφύγουμε την έκθεση του μωρού μας σε κινδύνους. Παρακάτω αναφέρονται οι προδιαγραφές που θα πρέπει να προσέξετε να πληρούνται κατά τη διάρκεια της επιλογής:

  • Για καθισματάκι αυτοκινήτου

Εάν αγοράσετε καινούργιο, το κάθισμα αυτό θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές για νεογέννητα. Χρειάζεται να τοποθετείται στα πίσω καθίσματα, καλύτερα πίσω από του συνοδηγού, καθώς επίσης να “κοιτάζει” προς τα πίσω. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες τοποθέτησης του κατασκευαστή και σιγουρευτείτε πριν το αγοράσετε ότι μπορεί να τοποθετηθεί στο δικό σας αυτοκίνητο.

Εάν χρησιμοποιήσετε μεταχειρισμένο καθισματάκι, να είστε σίγουροι ότι δεν ήταν σε αυτοκίνητο που συγκρούστηκε και ότι διατηρεί ακόμα τις ταμπέλες του μοντέλου με τις οδηγίες. Γνωρίζετε ότι τα καθισματάκια αυτοκινήτου έχουν ημερομηνία λήξης, που στα  περισσότερα  από αυτά είναι 6-7 έτη ;

Οπωσδήποτε να έχετε στο νου σας ότι το παιδί πρέπει να παραληφθεί από το μαιευτήριο αποκλειστικά και μόνο με το καθισματάκι αυτοκινήτου γιατί είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος μετακίνησης του νεογέννητου όταν βρίσκεται  μέσα  σε αυτοκίνητο.

  • Για το κρεβατάκι ή το λίκνο του

Είτε το δανειστείτε, είτε το αγοράσετε χρειάζεται να προσέξετε ότι τα κάγκελα είναι σταθερά γύρω-γύρω, ώστε το παιδί μόνο του να μη μπορεί να τα ανεβοκατεβάσει και να έχουν τόση απόσταση μεταξύ τους , ώστε να μη χωράει να περάσει ανάμεσά τους  ένα κουτάκι αναψυκτικού. Ασφαλώς σημαντικό είναι να μην έχει φθαρεί το χρώμα, το υλικό  και να μην έχει χαλαρωμένα μέρη. Όσον αφορά στο στρώμα αυτού, πρέπει να είναι σκληρό και να μην αφήνει κενό, ταιριάζοντας ακριβώς στο έπιπλο του κρεβατιού.

  • Είδη υγιεινής

Θα χρειαστείτε ένα ψαλιδάκι με στρογγυλεμένες άκρες, για να κόβετε τα νύχια του παιδιού. Συνιστάται αυτό να γίνεται κατά τη διάρκεια που κοιμάται. Επίσης, μια βούρτσα με χοντρές τρίχες για το χτένισμα των μαλλιών.

Αποφύγετε τη χρήση μωρομάντηλων (προτιμήστε βαμβάκι με νερό),σφουγγαριών (εάν δεν στεγνώνεται τελείως, μέσα στο σφουγγάρι ενδέχεται να αναπτυχθούν μύκητες) και μπατονέτων αυτιών (υπάρχει περίπτωση να σπρώξετε κατά λάθος κυψελίδα προς τα μέσα ή να χτυπήσετε το τύμπανο).

  • Για τα σκεπάσματά του

Προτιμήστε σεντόνια με λάστιχο, για να εφαρμόζουν ακριβώς στο στρώμα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να τα τραβήξει και να πνιγεί ανάμεσά τους.

Προσπαθήστε να ντύνετε το μωρό ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μη χρειάζεται καθόλου σκεπάσματα. Είναι επικίνδυνη η χρήση σκεπασμάτων με βάρος ή όγκο(π.χ. πάπλωμα), μαξιλαριών και των “πάντα” για τα κάγκελα.

  • για τα ρούχα του

πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειάζεται να είναι 100% βαμβακερά, το ίδιο και τα σεντόνια που θα ακουμπούν επάνω του. Επίσης διαλέξτε υγρό απορρυπαντικό για το πλύσιμο των ρούχων του. Επιπλέον καλύτερα μη χρησιμοποιείτε μαλακτικό ρούχων καθώς αυτό δε ξεπλένεται και επομένως αυτό μπορεί να επηρεάσει το δέρμα του μωρού. Να σιδερώνετε όλα τα ρούχα και τα πανάκια του μωρού ή να χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο ρούχων. Πλένετε τα ρούχα του μωρού χωριστά από τα δικά σας, καθώς τα δικά σας μπορεί να έχουν ένα μικρόβιο που λέγεται κολοβακτηρίδιο και εξουδετερώνεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 60 C

  • για τον τρόπο που θα κοιμάται το νεογέννητο

ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος ύπνου είναι ο ύπνος στην ανάσκελα στάση, μέσα στην κούνια του, δίπλα στους γονείς . Οποιαδήποτε άλλη θέση (στο πλάι ή μπρούμυτα) δεν επιτρέπεται στα υγιή μωρά. Είναι επικίνδυνο να κοιμίζετε το μωρό ανάμεσα στους δυο γονείς ή στον καναπέ ενώ και εσείς κοιμάστε και το έχετε αγκαλιά.

  • Για τη στράτα

Προτιμήστε να μην αγοράσετε και να μη δεχτείτε ως δώρο “στράτα”

  • Προφύλαξη από πυρκαγιά

Τώρα που προετοιμάζετε το σπίτι σας και κάνετε όλες τις προβλέψεις για την ασφάλειά του, τοποθετήστε ανιχνευτές καπνού, αγοράστε πυροσβεστήρα ή αναγομώστε τον.

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;