Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

Φροντίδα βρεφικών δοντιών

Φροντίδα βρεφικών δοντιών

Τα πρώτα δοντάκια, που ονομάζονται νεογιλά, εμφανίζονται συνήθως ανάμεσα στον 4ο με 8ο μήνα ζωής και οπωσδήποτε ως τον 15ο. Πιο συχνά αναδύουν πρώτα τα 2 μπροστινά (τομείς). Σε ηλικία 2,5 ετών σχεδόν σε όλα τα παιδιά έχει ολοκληρωθεί η ανατολή των νεογιλών δοντιών. Τα πιο πολλά από τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται αργότερα , σε ηλικία περίπου 6 ετών, από τα μόνιμα.

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα δόντια του μωρού από τη στιγμή εμφάνισής τους, όπως φροντίζετε για την καθαριότητα του υπόλοιπου σώματός του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή γάζα με νερό ή τις μαλακές βρεφικές δακτυλικές οδοντόβουρτσες βρεγμένες με νερό για να καθαρίζετε τα δοντάκια 2 φορές την ημέρα, καθημερινά.

Όσον αφορά στην πρόληψη πρόκλησης βλαβών στα βρεφικά δόντια, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε ένα μπουκάλι με χυμό ή γάλα στο στόμα του παιδιού για παρατεταμένο χρόνο, ούτε να του προσφέρετε συνεχώς χυμούς ή γάλα σε μικροποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στις περιπτώσεις αυτές, τα δόντια εκτίθενται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα σάκχαρα που περιέχουν οι τροφές αυτές και είναι δυνατό να οδηγήσουν  σε μια κατάσταση γνωστή σαν «τερηδόνα του μπουκαλιού».

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;