Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

Πώς να κόψω την πάνα του παιδιού

Πώς να κόψω την πάνα του παιδιού

Έλεγχος ούρησης και αφόδευσης

Η αφαίρεση της Πάνας του παιδιού και η έναρξη χρήσης τουαλέτας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στάδιο ανάπτυξης και σπουδαίο σκαλοπάτι στην προσωπικότητά του .

Είναι καλό αυτό να συμβεί αβίαστα και ομαλά ώστε να αναπτυχθεί η αυτοπεποίθησή του και γρήγορα η προσπάθειά του να στεφθεί με επιτυχία. Αυτό θα το κάνει πολύ χαρούμενο.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Λίγο πολύ αυτό θα σας το δείξει από μόνο του το παιδί. Θα δείτε ότι θα αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον και θα καταλαβαίνει τι συμβαίνει στο σώμα του, για παράδειγμα όταν βρέχεται θα σας λέει «κακά». Συνήθως χρονικά αυτό συμβαίνει περίπου όταν το παιδί είναι δύο χρόνων ,ωστόσο κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό.

Τα περισσότερα παιδιά μέχρι 3 χρονών καταφέρνουν να ελέγχουν την ούρηση και την κένωση τους, όμως κάποια άλλα μπορούν να φτάσουν μέχρι και 4 ετών. Πάραυτα, αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Η συνήθης κ πιο ενδεικνυόμενη σειρά κατά την οποία επιτυγχάνεται η αφαίρεση της πάνας είναι : 1)Έλεγχος κενώσεων τη νύχτα 2) Έλεγχος κένωσης την ημέρα 3) Έλεγχος ούρησης την ημέρα 4) Έλεγχος ούρησης τη νύχτα.

Με ποια μέθοδο;

Σίγουρα η καλύτερη εποχή για να ξεκινήστε την προσπάθειά σας είναι το καλοκαίρι. Φορέστε του παιδιού ρούχα που μπορεί να βγάλει και μόνο του και παπουτσάκια που δε γλιστρούν.

Στο αρχικό στάδιο έχετε πάντα ένα γιογιό τριγύρω ώστε το παιδί εύκολα να το βρίσκει άμεσα όταν το χρειάζεται και έτσι να συνηθίσει να κάθεται σε αυτό.

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία καθημερινή ρουτίνα. Πιο αποτελεσματικό είναι να βάζετε το παιδί σας στο γιογιό αμέσως μετά ή λίγο μετά από κάποιο συγκεκριμένο γεύμα-αυτό που συνήθως και πριν, όταν φορούσε την πάνα, λέρωνε με «κακά». Είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγξει τις κενώσεις του.

Στη συνέχεια θυμίστε του, να χρησιμοποιεί το γιογιό σε τακτά χρονικά διαστήματα για παράδειγμα ανά 2 ώρες, ώστε όσο γίνεται να προλαβαίνετε την ούρηση.

Είναι σημαντικό σε κάθε επιτυχημένο βήμα – προσπάθεια να το ενισχύεται συναισθηματικά με μία αγκαλιά. Επίσης να μην το πιέσετε καθόλου και να ακολουθείτε τους δικούς του ρυθμούς. Εάν έχετε δίδυμα, είναι πολύ σπουδαίο να μην τα συγκρίνετε καθόλου.

Καθώς ο έλεγχος της βραδινής ούρησης καθυστερεί συνήθως, βάζετε κανονικά την πάνα κατά τη διάρκεια του ύπνου, εώς τότε που για 2 συνεχείς εβδομάδες δεν την έχει βρέξει. Είναι φυσιολογικό τα αγόρια να βρέχονται το βράδυ ως και 6 χρονών ενώ τα κορίτσια έως και 5 χρονών.

Στην λεκάνη μπορεί να μεταφέρετε το παιδί σας, όταν τελικά χρησιμοποιεί με άνεση και πολύ τακτικά το γιο γιο του κατά τη διάρκεια της μέρας. Θα χρειαστείτε ένα ψηλό σκαλοπάτι, ώστε να μπορεί να ανεβαίνει και επίσης να μπορεί να φέρνει τα πόδια του ψηλά στο ύψος της κοιλιάς του. Επίσης, είναι καλό να του έχετε ένα στεφανάκι – κάθισμα για την λεκάνη.

Ενημερώστε τους γύρω σας, αυτούς που εμπλέκονται στο μεγάλωμα του παιδιού, ότι έχετε ξεκινήσει την εκμάθηση του γιο-γιο.

Σωστός τρόπος τοποθέτησης στη λεκάνη:

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;