Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

Διαταραχές ύπνου στα 18 μηνών παιδιά

Διαταραχές ύπνου στα 18 μηνών παιδιά

Το μωράκι σας έγινε πια ένα μικρό παιδί. Αναπτύσσει τη δική του προσωπικότητα και η αστείρευτη ενεργητικότητα του μεταφράζεται σε ολοήμερο παιχνίδι και διασκέδαση.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, ενδέχεται ξαφνικά να αρχίσει είτε να αρνείται κατηγορηματικά να πάει για ύπνο, είτε να διακόπτει συχνά το νυχτερινό ύπνο ξυπνώντας ανά διαστήματα χωρίς να θέλει να ξανακοιμηθεί.

Αυτή η νέα συμπεριφορά δεν αποτελεί οπισθογύρισμα , οπότε μην τρομοκρατηθείτε και κυριευθείτε απ’ το συναίσθημα ότι όλα ξεκινούν απ’ την αρχή. Έχει προβλεπόμενη διάρκεια 2 έως 6 εβδομάδες και προφανείς αιτίες.

Το παιδί σας διανύει ένα νέο στάδιο ανάπτυξης αυτή την περίοδο. Οι ορμόνες ανάπτυξης που παράγονται και συντελούν στο μεγάλωμα του, ενδέχεται να επηρεάζουν και τους κύκλους του ύπνου του. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση να αναδύονται νέα δόντια οπότε μπορεί να αισθάνεται κάποια τάση μέσα στη στοματική του κοιλότητα ή να παράγονται πολλά σάλια τα οποία πρέπει συνεχώς να καταπίνονται. Εξάλλου, στους 18 μήνες κάποιες φορές τα παιδιά κατακλύζονται από άγχος εγκατάλειψης από τους γονείς ή τους φροντιστές τους, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε διαταραχή ύπνου. Τέλος μην ξεχνάμε ότι με την άρνηση του παιδιού να πάει για ύπνο, μπορεί να θέλει να δείξει ότι έγινε ανεξάρτητο και έχει διαμορφώσει ισχυρή προσωπικότητα ικανή να πει όχι, όταν έχει διαφορετική γνώμη.

Δεν είναι όμως όλο αυτό μια κατάσταση μη επιτρεπτή ή μη διαχειρήσιμη.

Πρωταρχικά, έχετε στο νου να μην χρησιμοποιείτε κάποια νέα τακτική που δεν θα θέλατε να εδραιωθεί και μετέπειτα, όπως επίσης να μην προσπαθήσετε στην περίοδο αυτή να διδάξετε κάτι καινούργιο π.χ. να του αλλάξετε κρεβάτι ή να διακόψετε την πιπίλα.

Αν δεν έχετε διαμορφώσει μια ρουτίνα ύπνου, δρομολογήστε το τώρα. Θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα για να το κάνετε ένα ήρεμο μπάνιο, να του βάλετε καθαρά ρουχαλάκια, να του δώσετε το βραδινό γάλα, να του πλύνετε τα δόντια και να του διαβάσετε ή να του πείτε ένα παραμύθι. Κάθε βράδυ με την ίδια σειρά. Στην περίοδο αυτή μην του εμφανίσετε ένα νέο παιχνίδι ή μην το βάλετε σε οθόνη (οι οθόνες έχει φανεί από μελέτες ότι προ του ύπνου, προκαλούν διαταραχές αυτού).

Μια άλλη τεχνική είναι το να επιστρέφουμε πίσω όταν μας ζητά κλαίγοντας, να το παρηγορούμε επί τόπου και να ξαναφεύγουμε δείχνοντας του ότι είμαστε εκεί γύρω και δεν το εγκαταλείπουμε.

Επιμένοντας τόσο στη ρουτίνα προ του ύπνου σαν ιεροτελεστία, όσο και στην τακτική επιστροφής – ανακούφισης – παρηγοριάς – εγκατάλειψης ξανά μαθαίνουμε στο παιδί ποιες συμπεριφορές είναι παραδεκτές και τον τρόπο να τις κατακτήσουν.

Ωστόσο, για να του επιτρέψετε να αισθανθεί και να εκφράσει την δυναμική ανερχόμενη προσωπικότητα του θα μπορούσατε να το ρωτάτε ποιες πιτζάμες προτιμά ( τις κόκκινες ή τις πράσινες ; ) ή ποιο παραμύθι ( την κοκκινοσκουφίτσα ή τον κοντορεβιθούλη ; ).

Αν και πάλι το μικρούλι σας επιλέγει να συνεχίζει τη φασαρία προκειμένου να μην κοιμηθεί, εσείς χωρίς να επηρεάζεστε συνεχίστε επιλέγοντας οι ίδιοι π.χ. οι δεινόσαυροι είναι το αγαπημένο μου ζώο, οπότε ας βάλουμε αυτές τις πιτζάμες – έλα ας βάλουμε πρώτα το ένα πόδι…

Το να παραμένουν οι γονείς πάντα ήρεμοι και να διατηρούν στο πρόσωπο και στις κινήσεις τους εκφράσεις σιγουριάς είναι πάντα ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας.

Να θυμάστε ότι στην ηλικία των 18 μηνών ένα νήπιο χρειάζεται 11-14 ώρες ύπνου το 24ωρο. Συνήθως αυτός καλύπτεται από 1,5 – 2 ώρες το μεσημέρι και 10-12 ώρες το βράδυ.

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;