Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

Αποφυγή γύρης σε αλλεργικά παιδιά

Αποφυγή γύρης σε αλλεργικά παιδιά

Η πλήρης αποφυγή των εξωοικιακών αλλεργιογόνων είναι αδύνατη, αλλά η μείωση της ποσότητας στην οποία εκτίθενται τα αλλεργικά άτομα είναι εφικτή. Τα παιδιά που έχουν αλλεργία στη γύρη και παρουσιάζουν εποχικά συμπτώματα την άνοιξη, χρειάζεται να γνωρίζουν τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς τους τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουν για να αποφεύγουν την επαφή με μεγάλες ποσότητες γύρεων.

Τα συνιστώμενα μέτρα είναι τα παρακάτω:

  1. Να είναι ενημερωμένοι για τα φυτά στα οποία έχουν αλλεργία και την εποχή της ανθοφορίας τους.
  2. Να γνωρίζουν ότι υψηλές συγκεντρώσεις γύρεων παρατηρούνται τις πρώτες πρωινές ώρες (7-10 πμ) και το βράδυ (7-9μμ). Άρα, είναι φρόνιμο να περιορίζονται οι δραστηριότητές τους εκτός σπιτιού αυτές τις ώρες .
  3. Να γνωρίζουν ότι η ξηρασία και η ζέστη ευνοούν τη διασπορά των γυρεοκόκκων. Αντίθετα, η βροχή καθηλώνει τη γύρη στη γη. Προσοχή τις μέρες που φυσάει δυνατός άνεμος, οπότε είναι σκόπιμο τα παράθυρα (σπιτιού, αυτοκινήτου) να μένουν κλειστά. Τα φίλτρα αέρα στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι μειώνουν τον αριθμό των γυρεοκόκκων και γι’ αυτό συστήνεται η χρήση τους. Προσοχή στην αντικατάσταση του φίλτρου σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
  4. Να προτιμούν για διακοπές τις παραθαλάσσιες περιοχές σε σύγκριση με τις μεσόγειες, αφού η συγκέντρωση των γυρεοκόκκων είναι μικρότερη δίπλα στη θάλασσα.
  5. Να αποφεύγουν το παιχνίδι σε γκαζόν ή ακόμα χειρότερα το κούρεμα του γκαζόν, όταν έχουν αλλεργία στα αγρωστώδη.
  6. Μετά από παιχνίδι σε περιβάλλον με υψηλό τίτλο σε αλλεργιογόνο στο οποίο είναι αλλεργικό το παιδί, λούσιμο των μαλλιών κυρίως πριν τον ύπνο (π.χ. ποδόσφαιρο σε γκαζόν)
  7. Να αποφεύγουν το στέγνωμα των ρούχων με έκθεση στον αέρα έξω από το σπίτι (τις περιόδους κυρίως με υψηλές συγκεντρώσεις γύρεων), γιατί η γύρη κολλάει στα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια και στη συνέχεια πολύ εύκολα μεταφέρεται μέσα στο σπίτι.

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;