Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

Έναρξη στερεών τροφών

Έναρξη στερεών τροφών

Η Αμερικάνικη παιδιατρική εταιρία προτείνει :

  • Θηλάστε το μωρό σας , τουλάχιστον για ένα έτος ή ακόμα περισσότερο εάν επιθυμείτε.
  • Πριν τους δώδεκα μήνες ζωής μη δώσετε γάλα άλλο, εκτός από το μητρικό ή γάλα τροποποιημένο βρεφικής ηλικίας (formula)
  • Μεταξύ 4 και 6 μηνών τα βρέφη είναι συνήθως έτοιμα να ξεκινήσουν τις στερεές τροφές. Το μωρό θα πρέπει να μπορεί να στηρίζει το κεφάλι του καλά και να κάθεται με υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος  προσπαθήστε να διατηρείτε καλή βλεμματική επαφή με το μωρό, να του μιλάτε, να το ενθαρρύνετε και ποτέ να μην το πιέσετε. Διαλέξτε μια ώρα της μέρας κατά την οποία το παιδί είναι ξεκούραστο και όχι γκρινιάρικο, όπως επίσης λίγο, όχι αρκετά πεινασμένο. Βάλτε το κουτάλι κοντά στα χείλη του παιδιού και επιτρέψτε του να μυρίσει και έπειτα να γευτεί την τροφή. Μην ξαφνιαστείτε εάν το παιδί βγάλει όλο το κουταλάκι με το φαγητό κατευθείαν έξω από το στόμα του. Περιμένετε ένα λεπτό και ξαναδοκιμάστε. Κατά την περίοδο αυτή να περιμένετε πως το περισσότερο από το φαγητό θα καταλήγει στο πηγούνι ή στο καθισματάκι του. Ωστόσο, αυτό θα συμβαίνει μόνο στην αρχή.

Επίσης, κατά την παρασκευή των γευμάτων μην αμελείτε τη σχολαστική καθαριότητα.

Πάντα οι τροφές που προσφέρονται πρέπει να δοκιμάζονται μία-μία για 2-5 ημέρες, σε αυξανόμενες κάθε ημέρα ποσότητες. Ένα με δύο κουταλάκια την πρώτη ημέρα, πέντε  τη δεύτερη ημέρα, δέκα  την τρίτη ημέρα, όσο θέλει την τέταρτη ημέρα.  Αυτό θα μας επιτρέψει να αντιληφθούμε εάν το παιδί έχει αναπτύξει κάποια τροφική αλλεργία  Σημάδια για πιθανή αλλεργία είναι η εμφάνιση εξανθήματος, οι διάρροιες, οι εμετοί, τα πολλαπλά ρεψίματα, η έντονη ανησυχία, η δύσπνοια, η λιποθυμία η ξαφνική υποτονία , λίγη ώρα μετά το γεύμα. Πρακτικά ένα πλήρες γεύμα για την ηλικία αυτή, φτάνει τα 20-25 κουταλάκια του γλυκού. Εάν κάποια προσφερόμενη τροφή δεν φαίνεται να αρέσει στο βρέφος και αυτό κλείνει πεισματικά το στόμα του, δεν το πιέζουμε. Τη διακόπτουμε 8-10 ημέρες και ξαναδοκιμάζουμε. Μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να μάθει να τρώει αποτελεσματικά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων αυτών μηνών, θα προσφέρετε ακόμη τα συνηθισμένα γεύματα με γάλα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το παιδί σας αρνείται ή δεν δείχνει ενδιαφέρον  για συγκεκριμένες τροφές. Μπορεί απλά να χρειαστεί κάποιος χρόνος.

Είναι καλύτερο η αντικατάσταση κάθε γεύματος να γίνεται κάθε 5-7 ημέρες, ιδίως αν η μητέρα θηλάζει, καθώς με αυτόν τον τρόπο το γάλα της μειώνεται σταδιακά και δεν θα χρειαστεί  διακοπή με φάρμακα.

Τέλος, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι από τη στιγμή που αρχίζουμε τις στερεές τροφές , το μωράκι μπορεί να χρειάζεται να πίνει λίγο νεράκι., το οποίο προσφέρεται με βρεφικό εκπαιδευτικό ποτηράκι.

Έχετε υπόψη σας, πως όταν το παιδί σας είναι άρρωστο, ενδέχεται να προτιμά να πίνει γάλα και είναι φυσιολογικό κάτι τέτοιο. Επίσης μην δοκιμάζετε στην περίοδο αυτήν νέες τροφές.

4-6 μηνών

Συνήθως το ξεκίνημα των στερεών τροφών γίνεται αντικαθιστώντας  το μεσημεριανό γεύμα με κρεατοχορτόσουπα. Ξεκινήστε με βραστή πατάτα  και καρότο, τα οποία θα λιώσετε σε ένα μπλέντερ, προσθέτοντας λίγο λεμόνι και λάδι στο τέλος ,μέσα στο πιατάκι. Έπειτα, δοκιμάστε  και το μοσχάρι, ή κοτόπουλο, ή κατσίκι (40 γραμμάρια η τελική ποσότητα) για άλλες τέσσερις ημέρες. Σιγά σιγά, μπορείτε να προσθέσετε κολοκύθι, φασολάκια, μπρόκολο, σέλινο, μαϊντανό, ντομάτα, κρεμμύδι, αρακά. Εάν η κρέμα είναι πολύ «σφιχτή», αραιώστε με ζωμό από την κατσαρόλα που είχατε βράσει τα λαχανικά. Μπορείτε να φτιάχνετε φαγητό για δύο ημέρες και να το φυλάτε στη συντήρηση του ψυγείου.

Τις πρώτες ημέρες που το μωρό μόνο δοκιμάζει, συμπληρώνουμε το γεύμα με το γάλα του, μέχρις ότου να φάει όσο θέλει για να χορτάσει από την κρέμα μόνο.

Θα περάσει περίπου 1 εβδομάδα τρώγοντας μόνο κρεατοχορτόσουπα, προκειμένου το παιδί να εκπαιδευτεί σωστά και να νιώσει ασφάλεια  με το νέο τρόπο σίτισης.

Μια εβδομάδα μετά, αντικαθιστούμε το δεκατιανό (πρόγευμα), με την κρέμα από φρέσκα φρούτα. Αχλάδι, μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι (σε χυμό), τα οποία λιώνουμε σε πουρέ. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κάποιο μπλέντερ ή τον τρόπο των γιαγιάδων μας, μία ξύστρα τροφίμων. Αργότερα μπορούμε να προσθέσουμε και φρούτα εποχής, όπως ροδάκινο, νεκταρίνι, καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι, βερίκοκο.

Στο τέλος, αν θέλουμε προσθέτουμε στο απογευματινό γεύμα κρέμα ρυζάλευρου.

Μην αγχωθείτε εάν δεν τρώει μεγάλες ποσότητες. Σε αυτή την ηλικία επαρκούν και 10 κουταλάκια στερεής τροφής, εφόσον γίνεται συμπλήρωση του γεύματός του με γάλα.

6-7 μηνών

Όταν φτάσετε σε αυτή την ηλικία, γίνεται αλλαγή στο γάλα, εφόσον το βρέφος τρέφεται με ξένο γάλα, οπότε περνάμε σε γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας. Βεβαίως, εάν η μαμά θηλάζει, συνεχίζει κανονικά το θηλασμό, καθώς η φύση έχει προβλέψει από μόνη της αλλαγή στη σύσταση του γάλατος κατά τα διάφορα στάδια ωρίμανσης του παιδιού.

Στο μεσημεριανό φαγητό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για πατάτα , ρύζι για σούπες ή μακαρονάκια. Όσον αφορά στο απογευματινό γεύμα, μπορείτε να δοκιμάσετε κρέμες δημητριακών, βρώμης, μπισκοτόκρεμα, ή φαρίν λακτέ.

Έπειτα, στο μεσημεριανό γεύμα προσθέστε  κοτόπουλο και κατσικάκι αν θέλετε.  Στο τέλος  θα προσφέρουμε καθημερινά  κρεατοχορτόσουπα με μοσχάρι, πιο σπάνια κατσίκι  και 1μόνο φορά την εβδομάδα  κοτόπουλο. Σε αυτήν την ηλικία, σεβόμενοι την ανάγκη του βρέφους να αγγίξει την τροφή του και να δοκιμάσει να τραφεί μόνο του, μπορούμε να του προσφέρουμε λίγη φρυγανιά ή βρεφικό μπισκότο, ή μαγειρεμένη πατάτα ή μακαρόνια, ή μπανάνα να τα κρατάει στο χέρι και να τα τρώει μόνο του. Τροφές δηλαδή, που τα βρέφη μπορούν να τις λιώσουν στο στόμα και που είναι αρκετά μαλακές .Εννοείται πως οι γονείς βρίσκονται πάντα δίπλα στο παιδί για να αφαιρέσουν τυχόν μεγαλύτερο κομμάτι που έχει βάλει το μωρό στο στόμα του.

Στην ηλικία αυτή, επίσης, το μωρό μπορεί να τρώει γιαούρτι, τραχανά και τυρί γραβιέρα ή φέτα, η οποία είναι δυνατόν να του προσφερθεί και στο χέρι. Επίσης, κρόκο αυγού καλά βρασμένο, όπως και άλλα κρέατα (κόκκινα π.χ. αρνί, χοιρινό, λευκά π.χ. κουνέλι, πάπια, φραγκόκοτα). Ουσιαστικά το βρέφος στην ηλικία αυτή είναι δυνατόν να φάει από το δικό σας μαγειρεμένο φαγητό, πριν του βάλετε αλατοπίπερο και εφόσον δεν είναι τηγανιτό ή δεν περιλαμβάνει ζάχαρη , αλάτι, πιπέρι ,ψάρι, μέλι, τα οποία ακόμη δεν έχει δοκιμάσει.

Επιτρέψτε στο παιδί να κρατάει στο χέρι λίγη τροφή ή ένα κουτάλι την ώρα που εσείς θα του χορηγείτε το γεύμα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος μετάβασης αργότερα στη νηπιακή ηλικία, κατά την οποία θα είναι ικανό πια να τρώει μόνο του. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα όσπρια. Φακές, φασόλια, ρεβίθια.

7-9 μηνών

Προσθέτουμε το ψάρι. Αρχικά προσφέρετε το ζωμό από ψαρόσουπα, έπειτα ψάρι σε κονσέρβα , μετά σκούρο ψάρι (μαύρο π.χ. τόνο, σιτηρά, συναγρίδα) και τέλος, ψάρι λευκό. Επίσης, χορηγούμε ολόκληρο το αυγό. Πρώτα, το δοκιμάζουμε σε μίγμα, δηλαδή αυγοκόβουμε μια σούπα ή το βάζουμε σε μπιφτέκι. Σε δεύτερο στάδιο, προσφέρουμε το αυγό βρασμένο καλά. Εάν ένα παιδί εμφανίζει σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, πριν δοκιμάσει το αυγό θα πρέπει να ελεγχθεί για αλλεργία σε αυτό με εξέταση αίματος.

10-11 μηνών

Μην προσφέρετε ποτέ στο παιδί σας πριν τα πρώτα του γενέθλια μέλι, καθώς μπορεί να περιέχει ένα μικρόβιο που ενώ για τους μεγάλους είναι αβλαβές, μπορεί να προκαλέσει στα βρέφη μια νόσο που μοιάζει με τέτανο. Επίσης, μην  του δώσετε γάλα αγελάδος, επειδή δεν περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος σας., ούτε αλάτι, ζάχαρη  καρυκεύματα, όσπρια , αυγό και ξηρούς καρπούς , για τον κίνδυνο αλλεργιών.

Τέλος, εάν δεν το έχετε ήδη εφαρμόσει, προσπαθήστε να εγκαταστήσετε  συγκεκριμένες ώρες για τα γεύματα.

Από τον 12ο -18ο μήνα ακολουθείται σταδιακά το διαιτολόγιο της οικογένειας εφόσον αυτό πληροί τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;