Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

Aτομική τράπεζα μητρικού γάλατος

Aτομική τράπεζα μητρικού γάλατος

Απλές τεχνικές οδηγίες και συμβουλές

Ατομική Τράπεζα Μητρικού γάλακτος σημαίνει : Διατήρηση του Μητρικού Γάλακτος στο ψυγείο για να χορηγηθεί στο μωρό όταν η μητέρα απουσιάζει από το σπίτι, είτε γιατί εργάζεται, είτε γιατί και αυτή έχει την ανάγκη από μια κοινωνική έξοδο.

Έτσι ένας ή δυο θηλασμοί αντικαθίστανται με μητρικό γάλα από την Ατομική Τράπεζα Μητρικού  Γάλακτος και δεν υπάρχει ανάγκη μικτής διατροφής, δηλαδή θηλασμός και ξένο γάλα.

Α. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Για να κάνουμε μια ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος χρειάζονται :

  1. αρκετά πλαστικά μπιμπερό των 120κ.εκ. όχι μεγαλύτερα
  2. ένα πλαστικό θήλαστρο τύπου Medela (χειροκίνητο ηλεκτρικό θήλαστρο).
  3. ένα θερμόμετρο δωματίου
  4. αυτοκόλλητες ετικέτες για να γράφεται η ημερομηνία της πρώτης συλλογής γάλακτος σε κάθε μπιμπερό.

Τα σκεύη πρέπει να είναι πλαστικά και όχι γυάλινα γιατί το γυαλί καταστρέφει ορισμένα ωφέλιμα στοιχεία του μητρικού γάλακτος.

Β. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Προετοιμασία του στήθους

Κάθε πρωί πλένετε το στήθος σας με νερό και σαπούνι. Τις επόμενες φορές πλένετε το στήθος σας μόνο με νερό, πριν και μετά από κάθε θηλασμό ή πριν και μετά από κάθε συλλογή μητρικού γάλακτος. Τα χέρια σαπουνίζονται πάντα πριν από κάθε θηλασμό ή συλλογή μητρικού γάλακτος.

Όταν τα χέρια και το στήθος είναι καθαρά και στεγνά, αρχίζει η συλλογή γάλακτος.

Συλλογή Μητρικού Γάλακτος

Πριν αρχίσετε να βγάζετε το γάλα με τα χέρια, κάντε αρκετές φορές μαλάξεις (μασάζ) στο στήθος σας από τη βάση προς την κορυφή του, για να προωθηθεί το γάλα.

Στη συνέχεια πιέζετε με τα δάκτυλα τη θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή του στήθους γύρω από τη θηλή. Τις πρώτες σταγόνες που θα βγουν τις πετάτε και στη συνέχεια μαζεύετε το γάλα. Η συλλογή γίνεται σε 5 – 7 λεπτά σε κάθε μαστό, χωρίς να κουράζεστε και χωρίς να ταλαιπωρείτε το στήθος σας. Μη στεναχωριέστε αν η ποσότητα που  βγήκε είναι λίγη γιατί είναι φυσιολογικό άλλες φορές η ποσότητα να είναι λιγότερη και άλλες περισσότερη. Στη συνέχεια ανοίγετε το μπιμπερό με προσοχή, ρίχνετε μέσα το γάλα που συγκεντρώθηκε, το ξανακλείνετε και κολλάτε πάνω την ετικέτα με την ημερομηνία της πρώτης συλλογής και το τοποθετείτε στο ψυγείο. Κάθε μια ποσότητα γάλακτος που μαζεύετε μπαίνει στο ίδιο μπιμπερό μέχρι να γεμίσει, δηλαδή μέχρι το γάλα να φτάσει 3 δάκτυλα  πιο κάτω από το στόμιο. Όταν το πρώτο μπιμπερό γεμίσει,  χρησιμοποιούμε το δεύτερο κ.ο.κ.

Προσοχή : όταν η μητέρα εξασκηθεί, όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά της ώρας. Η συλλογή πρέπει να γίνεται αρκετές φορές την ημέρα ώστε να εξασφαλίζεται η ποσότητα του γάλακτος που χρειάζεται το μωρό.

Συλλογή με θήλαστρο Medela

Και στην περίπτωση αυτή πρώτα πετάτε τις πρώτες σταγόνες που βγαίνουν από το στήθος και μετά τοποθετείτε το θήλαστρο στο στήθος. Η θηλή πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του στομίου του θήλαστρου. Το στόμιο πρέπει να εφάπτεται καλά στο στήθος. Στη συνέχεια ανεβοκατεβάζετε ρυθμικά το έμβολο και το γάλα μαζεύεται στο θήλαστρο. Όταν τελειώσει η συλλογή, το γάλα μεταγγίζεται στο μπιμπερό.

Διατήρηση του Μητρικού Γάλακτος

Α. Διατήρηση στο ψυγείο σε θερμοκρασία  + 4ο C

Στη θερμοκρασία αυτή το γάλα μπορεί να διατηρηθεί για 24 ώρες. Επομένως, εφόσον το μητρικό γάλα που συλλέγετε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 24 ώρες δε χρειάζεται να τοποθετηθεί στην κατάψυξη, αλλά τοποθετείται στο ψυγείο

σε θερμοκρασία  + 4ο C.

Β. Διατήρηση στην κατάψυξη σε θερμοκρασία (μείον) – 20ο C

Όταν το γάλα που μαζεύτηκε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μετά από 24 ώρες, τότε τοποθετείται στην κατάψυξη. Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη σε θερμοκρασία – 20ο C τουλάχιστον 3 μήνες.

Προγραμματισμός της Ατομικής Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος

Είκοσι μέρες πριν επανέλθετε στην εργασία σας, οφείλετε να αρχίσετε σταδιακά και χωρίς άγχος την συλλογή του μητρικού γάλακτος. Έτσι όταν αρχίσετε και πάλι να εργάζεστε θα υπάρχει στην κατάψυξη απόθεμα μητρικού γάλακτος. Η συλλογή του μητρικού γάλακτος θα συνεχίζεται και όταν εργάζεστε, για να αντικαθιστούνται τα μπιμπερό που ήδη χρησιμοποιήθηκαν.

Χορήγηση του Μητρικού Γάλακτος που διατηρήθηκε στο ψυγείο σε  +4ο C

Το πρόσωπο που θα φροντίζει το μωρό κατά την απουσία σας πρέπει αφού βγάλει το μπιμπερό από το ψυγείο, να το τοποθετήσει μέσα σε ένα δοχείο με χλιαρό νερό για να ζεσταθεί και έπειτα να το δώσει στο μωρό. Αν το μωρό δεν πάρει όλη την ποσότητα, δεν το πιέζουμε αλλά δοκιμάζουμε να του ξαναδώσουμε μετά από λίγη ώρα. Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί στην θερμοκρασία του δωματίου 2 ώρες. Μετά από 2 ώρες το χύνουμε. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε μικρά μπιμπερό των 120κ.εκ. Αν το μωρό τρώει περισσότερο, τότε ζεσταίνουμε και δεύτερο μπιμπερό.

Χορήγηση του Μητρικού Γάλακτος που διατηρήθηκε στην κατάψυξη

Διαλέγουμε το μπιμπερό που έχει την παλιότερη ημερομηνία. Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος να υπάρξουν μπιμπερό με εκπρόθεσμη ημερομηνία. Αφήνουμε το μπιμπερό να ξεπαγώσει στην θερμοκρασία και στη συνέχεια το ζεσταίνουμε με τον τρόπο που αναφέραμε παραπάνω και το δίνουμε στο μωρό. Το ξεπαγωμένο γάλα, χωρίς να ζεσταθεί, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο στους +4ο C για 24 ώρες.

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;